Stikstofkringloop

Stikstofkringloop

Stikstofkringloop Kiëta Koi Veendam

Nog een klein stukje informatie over de stikstofkringloop. De stikstofkringloop is gebaseerd op het omzetten van ammonia tot uiteindelijk nitraat. Nitraat is minder schadelijk voor de vissen en wordt pas gevaarlijk als het in een hoge concentratie in onze vijver voorkomt. Echter nitraat heeft een heel ander nadeel. Nitraat is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor zweef- en draadalgen. Zweefalgen zijn de veroorzakers van groen of bruin en soms zelfs blauw water. Draadalgen zijn een minder fraai gezicht in de ogen van de koihobbyist. Menig koiliefhebber heeft zich achter de oren gekrabd met de vraag hoe hij het algenprobleem kon verminderen.

Suggesties om algengroei te verminderen
Een UV lamp zorgt ervoor dat zweefalg wordt afgebroken. Helaas pakt een UV lamp geen draadalg aan. Als u overweegt een UV lamp in uw systeem te plaatsen denkt u er dan aan dat het wattage van de lamp minimaal twee maal, maar het liefst drie maal, het aantal kubieke meters inhoud van de vijver moet hebben. Een vijver met een inhoud van 10 kubieke meter heeft een UV lamp nodig van 20 tot 30watt. Gebruikers van een UV lamp moeten over een goed voorfilter beschikken. De algen die door de UV lamp zijn aangepakt moet worden opgevangen voordat het in het biologisch filter terecht komt. Half dode algen die in het biologisch filter terechtkomen belemmeren de stikstofkringloop. Doordat het bioloog de half dode algen moet gaan “verteren” ontstaat er meer ammonia en dus ook meer nitraat. In het verleden kon men alle uv lampen kopen die gevoed moesten worden door een pomp. Helaas brengt dat extra weerstand met zich mee. Tegenwoordig heeft men lampen die je in het filter kan plaatsen, wat geen extra weerstand met zich meebrengt. De dompel uvc van Kietakoi hebben een lange levensduur, ongeveer 13000 uren(twee seizoenen).

Nitraat is de veroorzaker van algen. Willen we weinig algen dan moeten we er voor moeten zorgen dat er weinig nitraat in de vijver komt. Om dit te realiseren moeten we er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk nitriet omgezet wordt in nitraat. Nitriet wordt gevormd door ammonia die wordt omgezet. Feitelijk moeten we er voor zorgen dat er zo weinig mogelijk ammonia in het biologisch filter terechtkomt. Dit kunnen we weer realiseren door te zorgen dat er zo weinig mogelijk organisch afval in het biologisch filter terechtkomt.

Het snel afvoeren van zoveel mogelijk organisch afval, (lees: vooral poep), voordat het in het biologische filter, of liever gezegd in de stikstofkringloop terechtkomt, noemen we een nitraatverlagend systeem. Hoe minder organisch afval in de stikstofkringloop, des te minder ammonia, nitriet en nitraat, met gevolg veel minder (draad)algen. Een nitraatverlagend systeem bestaat uit een combinatie van voor- en biologische filters.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Het einde van de winter in zicht - Kiëta Koi Veendam

Het einde van de winter in zicht

29 maart 2024 - Het einde van de winter komt in zicht! Nog even en dan zullen we weer volop kunnen genieten van de beweeglijkheid van onze koi en misschien zelfs al de eerste middag of avond buiten doorbrengen. Hebt... lees verder »

Tweede paasdag Zijn we geopend - Kiëta Koi Veendam

Tweede paasdag Zijn we geopend

28 maart 2024 - Op aankomende tweede paasdag 1 April 2024 Zijn we geopend van 10,00 uur Tot 16,00... lees verder »

Contact via Whatsapp